מה משמעות הביטוי "אין מוקדם ומאוחר בתורה"?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 09/08/01 19:00 כ באב התשסא

שאלה

"אין מוקדם ומאוחר בתורה" - מה משמעותו המילולית הפשוטה ומה המשמעות העיונית העמוקה?

אודה אם יובאו דוגמאות. ומה הדרך הטובה להעביר מושג זה לתלמידי כיתות ז-ט?

אשד

תשובה

: שלום אשד,
משמעותו של ביטוי זה הוא שפרשיות שארעו מאוחר יותר מבחינה היסטורית, לפעמים מובאות בתורה קודם לפרשיות שאירעו לפניהן.
זהו כלל שמוזכר בגמרא בפסחים ו,ב והוא אחד משלושים ושתיים מידות בהן היה ר' יוסי הגלילי דורש את התורה.
דוגמא לדבר: פרשת פסח שני שאירעה בחודש הראשון בשנה השנית מופיעה בספר במדבר רק בפרק ט', לאחר פרשת הפקודים שאירעה בחודש השני באותה שנה, כלומר חודש לאחר מכן, אך מובאת כבר בפרק א'.
ישנם כללים מתי אומרים כלל זה ומתי לא. את תמציתם ניתן לקרוא באינצקלופדיה התלמודית בכרך הראשון.
אחת המשמעויות האמוניות של המשפט הזה היא שהתורה אינה סתם "ספר היסטוריה", שמספר כל מה שקרה לפי הסדר. היו דברים רבים שאירעו בהיסטוריה והתורה לא סיפרה עליהם כי אינם רלוונטיים לענינה של התורה. התורה היא ספר שבא לתת לנו הדרכה מוסרית-ערכית איך לכוון את חיינו לאור הצדק והיושר האלוקי, ולכן, לפעמים התורה מספרת את סדר המאורעות לא כפי שאירעו כי מבחינה חינוכית חשוב שנקרא את הדברים בסדר אחר וזה מה שיתרום לנו יותר.
אלו הדברים בקיצור. האם וכיצד להעביר נושא זה לתלמידי כיתות ז-ט זו שאלה שכדאי להפנות למחנכים או לאנשים עם נסיון רב יותר בחינוך.
בהצלחה וכל טוב
יוני, חברים מקשיבים