אזכרה בשנת אבל ראשונה בשנה מעוברת

הרב אלדד יונה הרב אלדד יונה 14/04/24 20:15 ו בניסן התשפד

שאלה

שלום רב,

אימי ז"ל נפטרה בל' בסיוון שנה שעברה, ב 19/6/2024.

היא נולדה במרוקו, אבי שיבל"א ממוצא רומני.

אנחנו משפחה מעורבת אבל חשוב לנו להבין מה המועדים שאנחנו אמורים לעשות אזכרות בגלל השנה המעוברת לפי מנהגי מרוקו.

סעודה ב 11 חודש - האם עולים לבית העלמין במועד זה - זה יוצא ב ל' בניסן.

האם מקיימים אזכרה ועליה לבית העלמין גם ב 12 חודש שזה ל' באייר ( בגלל השנה המעוברת) וגם במועד הפטירה המקורי ב ל' בסיוון?

ישנם המון מנהגים ואנחנו די מבולבלים נודה לעזרה והכוונה נכונה.

תשובה

שלום וברכה,

תנוחמו מן השמיים

אני לא בקיא במנהגי מרוקו, אבל עונה כללית:

עליה לקבר של 11 חודש לדחות לב' באייר, לא עולים לבית העלמין בראש חודש כי זה גורם לבכי והספד, וגם להקדים לא כדאי כי זה עדיין חודש ניסן שאסור בהספד.

עליה לקבר ב12 חודש להקדים לכ"ט אייר, אולם לומר קדיש ואשכבה עד יום א' סיוון כולל (אין ל' באייר) וכן את הסעודה ניתן לעשות בליל ראש חודש, עם דברי תורה אבל בלי הספד. מב' בסיוון יוצאים משנת האבל.

בל' בסיוון עושים אזכרה שנתית כמו בשנים הבאות, שאינה קשורה השנה לסיום הי"ב חודש, וגם שם כדי לא לעלות לקבר בראש חודש מקדימים לכ"ט סיוון, ערב ראש חודש תמוז.