איך חכמים למדו את מדרשי ההלכה?

חדשות כיפה הרב דוד סתיו 09/01/03 11:18 ו בשבט התשסג

שאלה

1.איך חכמים למדו את מדרשי ההלכה?(קיבלו במסורת גם את הדין וגם איך לדרוש אותו/רק את הדין ודרשו מהתורה מאיפה שרצו/למדו פ"ש וראו מילה מיותרת והחליטו "טוב בוא נלמד ממנה כך וכך"

2.איך נוצרו מחלוקות ובאיזה תקופה הן התחילו?

3.ההבדל שיטת הדרישה של דבי ר"ע לבין שיטת הדרישה של דב"י: האם הם חולקים רק בכמה דברים תכניים או שיש עיקרון העומד מאחורי כל שיטה והוא הגורם להבדלים?

בתודה מראש:יהושע רוזנברג

תשובה

שלום רב,
אתחיל מהשאלה השלישית תוכל לעיין בספרו של פרופסור השל, "תורה מן השמים",שהאריך לבאר את ההבדלים העקרוניים בין בתי המדרש של ר"ע ור"י,ואע"פ שאין כל דבריו מוכרחים יש לראות בעבודתו זו בסיס ללימוד מעמיק בנושא.
על תולדות המחלוקת ישנן דעות רבות,ובין היתר יש המצביעים על תקופת תלמידי הלל ושמאי שלא שמשו כל צורכם וממילא עודדו את פריחת המחלוקות.ובכל זאת סביר להניח שהיו מספר מחלוקות קודם לכן כפי שמבואר בדברי חז"ל.
על דרכי הדרשות של חכמינו ישנם ספרים רבים שדנו בבאורםוחלק מהאפשרויות שהעלית נמצאות שם. אמנם יש שחילקו בין דרשות שונות ואין לראות בכולם מקשה אחת.מוכל להיעזר בהקדמת הראבי"ה ובספרו של הרב אוסרובסקי על דרכי הדרשה.