איפה קובעים מזוזה?

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 18/01/03 23:53 טו בשבט התשסג

שאלה

בס"ד.

לכבוד הרב שלום וברכה,

בקיצוש"ע פרק ק"ל- הלכות מזוזה סעיף ו' כתוב:"...יקבענה במקום שעושה החור שבסף שציר הדלת סובב בו ומעמיד שם הדלתות...".

2 סעיפים לאחר מכן כתוב: "ויקבענה בימין הכניסה ואם קבעה בשמאלה פסולה".

שאלתי היא כזו:בביתי ישנן 3 דלתות שנפתחות לצד שמאל, כלומר- הציר עליה הדלת מסתובבת הוא בצד שמאל, אם כך ישנה כביכול בעיה- מצד אחד כתוב שהמזוזה צריכה להיות בצד של ציר הדלת (שמאל), ובדיוק לאחר מכן כתוב שצריכה להיות בצד ימין ואם נקבעה בצד שמאל הדבר פסול.

מה עלי לעשות?

ועוד דבר- נניח שההלכה קבעה שהמזוזה צריכה להיקבע בצד ימין של המשקוף בכל מקרה, מדוע הזכירה בכלל את עניין הציר? (הרי בכל מקרה צריכה המזוזה להיות בצד ימין)...

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום.

לצערי לא מצאתי את הציון שציינת בקיצוש"ע.

במציאות שציינת יש לך לקבוע את המזוזה מימין הנכנס אפילו שהציר נמצא בצד שמאל.

אני מעתיק לך את דברי השולחן ערוך ביורה דעה סימן רפט

סעיף ב
איזהו מקום קביעתה, בתוך חלל של פתח, בטפח הסמוך לחוץ, (ואם שינה, אינו מעכב, ובלבד שיניחנה במזוזה עצמה) (טור), בתחלת שליש העליון גובה השער. ואם קבע למעלה מזה, כשרה, והוא שירחיקנה מהמשקוף טפח. וצריך לקבעה על ימין הנכנס. (ואין חילוק בין אם הוא אטר יד או לא)
ואם קבעה משמאל, פסולה.

סעיף ג
מי שחולק ביתו לשנים, ובכל חלק פתח פתוח לרשות הרבים, ובמחיצה החולקת יש פתח מזה לזה, במקום שעושה החור שבסף שציר הדלת סובב בו ומעמיד שם הדלתות, הוא הבית, ובדרך ימין שנכנסים לו, קובעים אותה.

בברכה ,

עוזיאל