דג שאכל אוכל לא כשר.

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 19/01/03 15:02 טז בשבט התשסג

שאלה

האם מותר להאכיל בע"ח בכלל ודגים בפרט אוכל לא כשר (אך אוכל שמועיל להם)?

נ.ב.

האם זה משנה לגבי ההלכה אם הדגים צריכים את האוכל המסויים הלא כשר או שהאוכל לא דרוש למחייתם, אלא רק מותרות בשבילם?

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום.

מותר כי המהות לא השתנתה.הדג נשאר אותו דג.
עיין לגבי פרה שהוחלף הדם שלה בדם חזיר ב:
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=19381

ואמנם בתלמוד מסופר על חמורו של רבי פנחס בן יאיר שלא רצה לאכול כי התבן לא היה מעושר.
אבל זה רק חמורו של רבי פנחס בן יאיר.והחמור החמיר על עצמו.

בראשית רבה (וילנא) פרשה ס ד"ה ח
, חמרתיה דר' פנחס בן יאיר נסבוה לסטאי עבדת גבון תלתא יומין ולא טעמת כלום, אמרין סופה מייתה ותסרי מערתא עלינו, נמסרה לרבונה, שלחוה ועלת בביתא דמרה, כיון דעלתה נהקת וחכים קלה אמר פתחו לאותה העניה ויהבו לה דתיכול, דאית לה תלתא יומין דלא טעמה מידי, יהבין לה שעורין לא טעמתון אמרין ליה רבי יהבינן לה שערין ולא טעמתון, א"ל תקנתיהו אמרון ליה אין, אפיקתון דמאי אמרו לא כן אלפין רבי הלוקח זרע לבהמה וקמח לעורות ושמן לנר ושמן לסוך בו את הכלים פטורין מן הדמאי, א"ל מאי נעביד לה והיא מחמרה על גרמה, .

בברכה,

עוזיאל.