שאלה בגמרא

חדשות כיפה הרב דוד סתיו 09/01/03 11:21 ו בשבט התשסג

שאלה

בס"ד

לכבוד הרב שלום

בגמרא מסכת קידושין דף ב. כתוב "איזוהי פרוטה אחד משמונה באיסר האיטלקי" רש"י מפרש במקום "פרוטה-של נחושת" "איסר האיטלקי-של כסף ודמיו שמונה פרוטות"

שאלתי היא מה מחדש רש"י בפירושו לאיסר האטלקי

אשמח אם הרב יוכל לענות לי תודה

תשובה

שלום רב
שמחתי לקרוא את השאלה ועכשיו משנפניתי אני מבקש להשיב.אפשר שרש"י מבקש לבאר מדוע שיערה המשנה את שווי הפרוטה ביחס לאיסר האיטלקי ולא ביחס למטבעות אחרים, שהרי הגמ' בדף יב'. תסביר שיש שתי פרוטות בקונטרנק וני קונטרנקים במסמס וכו', כלומר פרוטה היא מטבע קטנה בשרשרת של מטבעות ולמרות זאת המשנה בחרה להתייחס דוקא לאיסר.התשובה היא שכנראה שעריכים מטבע ממתכת מסויימת ביחס למטבע ממתכת אחרת שהרי אין משמעות לקביעת יחס בין מטבעות מאותו סוג שהרי לא נוכל ללמוד מכך כלום.לכן ביאר רש"י שפרוטה היא מנחושת ואיסר הוא מכסף.