האם יש בעיית כשרות ביין אשר יוצר מענבים אשר גדלו בכרם הנטוע על שטח שנלקח באופן לא כשר

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 21/03/24 20:35 יא באדר ב'

שאלה

אני מתגורר במושב חקלאי בעל אדמות חלקאיות אותן מחלקת הנהלת המושב לחברי המושב בכדי שכל אחד יגדל על אדמותיו על פי רצונות והבנתו. ההגדרה בפקודה המדינית הרלוונטית (פקודת האגודות השיתופיות), תקנון המושב והבנת החברים כולם היא כי האדמות מחולקות באופן שיוויוני כך שכל חבר מקבל כמות זהה של דונמים לגידול בהן יעשה מה שברצונו. כמה חברים המנהלים שנים את האגודה, בחרו מזה שנים לחלק לעצמם ולמקורביהם כמות גדולה יותר של אדמות וכך יצא כי חלקם של מנהלי האגודה מחזיקים בכמות של לפעמים פי 2.5 מחברים אחרים וזאת כמובן ללא ידיעת הציבור, בניגוד לתקנון המושב והחוק במדינת ישראל - דבר אשר להבנתי הופך את האדמות אשר לקחו אליהם לגזלה.

על אדמות אלו החליטו חלקם של המגדלים אשר אחראים לגזל לגדל כרמים - אלו הבשילו ומזה מספר שנים הם מוכרים את תוצרתם - יין משובח - עם כשרות.

שאלתי היא, האם ענבים אשר גדלו על אדמה גזולה, או אדמה אשר נלקחה באופן שאינו ישר - יכול לצאת מהם יין כשר? ואם לא, מה נדרש לעשות בכדי לוודא כי הם כן כשרים?

בברכה,

רפי

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

יש לגשת לבית דין רבני ואם לא מסכימים לבית דין רבני, אפשר לגשת לבית משפט שיכריעו האם האדמות גזולות או לא,

שבת שלום

פורים של שמחה ואורה

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ